Tips Menyimpan daun sup & daun bawang. Daun sup dan daun ketumbar antara herba yang sangat enak jika dicampur dalam masakan. Biasanya ia digunakan dalam penghasilan sup, bergedil, tomyam malah ia juga sesuai ditabur diatas hidangan mi goreng atau bihun goreng sebagai penyedap rasa dan penambah aroma. Namun, herba-herba ini tidak mempunyai jangka hayat yang lama.
Sangat senang, wanita ini cuma kongsi tip macam mana nak simpan daun bawang, daun sup, daun pisang, kari, supaya tak layu. Segala daun pun boleh. "Baru beli tak sampai seminggu dah nak layu dah daun sup ni. Lengkuas dan serai pun dah makin kecut. Kamu bisa memiliki Tips Menyimpan daun sup & daun bawang menggunakan 4 bahan dan 3 Langkah. Begini caranya mencapai that.
Tips Menyimpan daun sup & daun bawang
- Mempersiapkan untuk Daun Bawang.
- Anda membutuhkan untuk Daun Sup.
- It's untuk Air.
- Anda membutuhkan untuk Toples.
Macam mana cara simpan daun sup dan bahan-bahan dapur yang lain supaya tahan segar lebih lama ya?" Inilah antara masalah yang paling selalu dihadapi. Sedangkan ada yang […] Guna dalam masakan pun bukannya banyak. Andai simpan di ruang penyimpanan yang biasa, daun sup tak boleh tahan lama dan pasti kecut serta lembik. Namun ada petua simpan daun sup yang boleh dicuba.
Tips Menyimpan daun sup & daun bawang
- Masukan air kdlm toples air ny jngan penuh yaa, lalu rendam daun di dlm toples yg berisi air simpan di tempat yg sejuk(foto pertama itu baru sy rendam, foto kedua itu sudah 1 jam sy rendam, insyaallah daun akan tetap segar) jangan lupa untuk mengganti air setiap hari.
- Bisa jg simpan di kulkas dengan cara potong2 daun bawang lalu masukan dlm toples yg sudah di alas tisu tutup toples dan simpan di kulkas.
- Penampakan setelah satu hari😊.
Guna cara ni, lebihan daun sup yang dibeli boleh tahan lebih lama malah kekal segar seperti baru dibeli. Jom ikuti langkah mudah di bawah ini. Mokcik percaya, ramai yang dah tahu cara menyimpan daun kari, bunga kantan, daun sup dan banyak lagi supaya tahan lama. Baunya pun tak hilang, masih harum ketika dimasak. ini cara simpan daun sup, lengkuas, serai & cili agar tahan lebih lama Ini tips yang simple saja dari saya, seorang surirumah. Walaupun mudah, cara penyimpanan ini amat berkesan untuk menyimpan bahan dapur bagi tempoh masa lama.
0 coment�rios: